Lajkó Félix lemeze a 2013-as világzenei toplista 5. helyén

LAJKÓ FÉLIX MEZŐ CÍMŰ CITERÁS ALBUMA AZ ELŐKELŐ 5. HELYEN VÉGZETT A 2013-BAN MEGJELENT VILÁGZENEI LEMEZEK LISTÁJÁN, A WORLD MUSIC CHARTS EUROPE-ON (WMCE). A VILÁGZENEI SZAKEMBEREK ÖSSZESEN 913 LEMEZT JELÖLTEK.

Az európai születésű előadók közül Lajkó Félix lett az első a listán, az előtte szereplő művészek afrikai vagy közép-amerikai születésűek. A most közzétett listára végül 149 lemez került fel, Lajkó lemeze az egyetlen magyar.

A World Music Charts Europe zsűrijében 24 különböző európai ország 48 világzenei szakembere szavaz. A Mező előtt legutóbb 1996-ban Sebestyén Márta Kismet című albuma jutott az éves WMCE lista felső régióiba, és lett 2. 1999-ben a Muzsikás együttes Bartók albuma a 18. helyen végzett.

A WMCE 2013 Top of the Year lista élén a mali Bassekou Kouyate és Ngoni Ba Jama Ko című lemeze lett az Outhere Records kiadásában, a második az algériai születésű Rachid Taha lett a Zoom címá anyaggal (Naive France), a harmadik a Belize-i Garifuna Collective Cumbancha lett Ayo című albumával (Stonetree). Lajkó Félix előtt a negyedik a szintén mali Tamikrest lett Chatma című lemezével.

Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező idén áprilisban jelent meg a Fonó gondozásában. Az album augusztusban a WMCE havi toplistájának élére került, ami legutóbb másfél évtizeddel ezelőtt Sebestyén Márta egyik felvételének sikerült. A Mező szeptemberben is a toplista első helyén végzett, majd ezután is dobogós maradt.
Októberben a Fonó Kiadó került be a húsz legjobb világzenei kiadó közé, elsősorban a Mező című Lajkó-anyagnak köszönhetően – szerepel a közleményben.